Audio 20 CD vs Comand

Wojtek
Posty: 436
Rejestracja: 8 cze 2016, o 21:36

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Wojtek » 21 gru 2016, o 20:11

Według mojej wiedzy standardowy system ma jeden frontbass po stronie pasażera. Dodatkowo 4 głośniki szerokozakresowe (w drzwiach) nie ma tweeterów. Aby uzyskać najlepszy dźwięk sugeruje się ustawić parametry dość dziwnie: tony wysokie na +8, średnie na -8 do -10, niskie na +10. Podstawową rozbudowa (piszą że bardzo dużo daje małym kosztem) to dodanie tweeterów w miejsce, które jest w aucie przewidziane ale nie wykorzystane - trójkąty koło lusterek. Są tam nawet uchwyty. Dodatkowo ustawiając dźwięk tylko na tył (za pomocą fadera) bas całkowicie zanika.
Awatar użytkownika
capricorn
Posty: 197
Rejestracja: 10 lis 2016, o 12:17

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: capricorn » 21 gru 2016, o 20:29

Wojtek nie wiesz czy z Audio 20 CD idzie wyciągać sygnał cyfrowy bądź światłowód?
C300
Wojtek
Posty: 436
Rejestracja: 8 cze 2016, o 21:36

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Wojtek » 21 gru 2016, o 20:56

Nigdzie takiej informacji nie widziałem. Jedyne co kojarzę to ktoś opisywał rozbudowę systemu z Burmester poprzez dodanie oddzielnego DSP i sygnał brał z wyjść głośnikowych i korzystał z procesora JL Fix82 aby uzyskać sygnał cyfrowy. Myślę więc że nie mógł uzyskać wprost takiego sygnału a jak nie ma go w Burmester to pewnie w standardzie też go nie ma. Ale to tylko moje domysły. Jak coś znajdę dam znać.

Znalazłem schemat dla Burmester - i nie widzę tam wyjścia cyfrowego.
Załączniki
burmester_wiringdiag-1.pdf
schemat Burmester
(674.04 KiB) Pobrany 93 razy
Awatar użytkownika
capricorn
Posty: 197
Rejestracja: 10 lis 2016, o 12:17

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: capricorn » 5 sty 2017, o 11:38

Tu gotowy przepis na upgrade Audio 20 CD a w powiązanych do Burmastera
https://w205audio20.wordpress.com/

Wojtek nie wiesz może jaki numer części ma monitor od Comanda?
C300
Wojtek
Posty: 436
Rejestracja: 8 cze 2016, o 21:36

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Wojtek » 5 sty 2017, o 13:47

Wydaje mi się, że A2059002211.

Uwaga - monitor ten podpięty do Audio 20 nie wyświetla prawidłowo obrazu (rozdzielczość Comand jest większa od Audio20) i o ile wiem obraz jest wyświetlany w narożniku a reszta jest czarna.
Master_PiT
Posty: 29
Rejestracja: 14 sty 2017, o 12:21

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Master_PiT » 17 sty 2017, o 18:46

Niestety ale nie da się przerobić audio20 na commanda. Musimy osobno kupić radio z monitorem, bo części są niekompatybilne
Młody
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2017, o 20:31

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Młody » 30 sty 2017, o 20:50

Cześć Panowie,
Na wstępie chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum.
Mam S205 i niestety mam audio 20 nawiązując do tematu rozmowy.
Opcja bieda w klasie premium czyli bez burmstera.
Faktycznie jak się pokombinuje z ustawieniami "equalizera" i odtworzy muzyczke np. z telefonu w którym tez się co nieco poustawia to coś tam to gra.
Niestety te 4 głośniki i jeden subek, który nie wiem dlaczego jest podłączony pod prawy tylny kanał nie dają rady na dłuższą metę.Może wie ktoś dlaczego tak jest podłączony ? Przy ustawieniu fadera odpowiednio na każdy głośnik subwoofer działa tylko z prawym tylnim.To jedno. Drugie to na środku deski mamy mały głośnik centralny. Nie działa a jest podłączony. Ciężko zlokalizować w którą stronę idzie kabel ale gdzieś w kierunku schowka.
Po demontażu radia jest kostka i z kostki idą wiązki dalej na głośniki, lecz wydaje mnie się że gdzieś po drodze jest jakiś wzmacniacz , procesorek lub coś w tym stylu. Może ktoś wie gdzie się on znajduje jeżeli w ogóle jest?
Plan jest taki żeby coś zrobić aby to zaczęło grać jak należy.
Czy to w ogóle da się zrobić na oryginalnych głośnikach poprzez podłączenie jakiegoś wzmacniacza lub jakiegoś subwoofera , który podrasuje troszkę dźwięk?
Bawił się ktoś kiedyś tym?
Miłego wieczoru
Kamil_mb
Posty: 66
Rejestracja: 27 sie 2016, o 09:57

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Kamil_mb » 30 sty 2017, o 21:50

Siema,

tu masz wszystko na temat audio w 205

http://mbworld.org/forums/c-class-w205/ ... tem-7.html

za dużo opcji nie ma, możesz dołożyć dsp, do tego wzmacniacz, subik do bagaja, zamienić głośniki w drzwiach (wchodzą 10cm ale płytkie dużego wyboru nie ma) i dołożyć tweetery w miejscach przy lusterkach. To tak na szybko ale cudów nie będzie:)

Ja przymierzam się ale do konkretu czyli rzeźba całego wnętrza, co z tego wyjdzie czas pokaże..:)
Wojtek
Posty: 436
Rejestracja: 8 cze 2016, o 21:36

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: Wojtek » 31 sty 2017, o 07:27

Na niemieckim forum sugerują w pierwszej kolejności dodać tweetery (Gladen HG-25 GF pasują w oryginalne miejsca). Piszą że zmiana jest bardzo duża. Następnie wzmacniacz + dwa głośniki niskotonowe (tutaj piszą o oryginalnych od Mercedesa z systemu Burmester. A jeżeli to nie wystarcza to dopiero myśleć o przebudowie wnętrza.
Awatar użytkownika
capricorn
Posty: 197
Rejestracja: 10 lis 2016, o 12:17

Re: Audio 20 CD vs Comand

Post autor: capricorn » 22 maja 2017, o 19:39

Czy zakupując na rynku Comanda z 25-cyfrowym Anti theft code, potrzebuje go jeszcze kodować? Standardowo na wyposażeniu Audio 20cd
C300
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość