Brak mocy(1,6 156KM)

Arkadiusz1975
Posty: 11
Rejestracja: 10 paź 2019, o 14:47

Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Arkadiusz1975 »

Witam mam mały problem MB c180 w205,benzyna,2014r.
Zdarzyło mi się to ostatnio kilka razy podczas jazdy gwałtowne szarpnięcie jakby odcięcie paliwa lub zapłonu po czym spokoj(komputer w aucie nie pokazuje żadnych błędów).
Dziś podczas jazdy na szóstym biegu znowu szarpnięcie po czym brak przyspieszenia i mocy(jazda około 90 km/h).
Proszę o jakieś sugestie co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
Schnaider
Moderator
Posty: 510
Rejestracja: 27 sty 2019, o 22:03

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Schnaider »

Patrzyłeś czy na kablach nie masz może nic poszarpane przez np. kunę?
To tak tylko sugestia z mojej strony na podstawie moich doświadczeń w innym aucie.
Z tym, że u mnie silnik przeszedł w końcu w tryb awaryjny, bo miałem wyszarpany jakiś przewód ostatecznie.
Obrazek
hubertuss
Posty: 308
Rejestracja: 10 paź 2020, o 11:18

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: hubertuss »

Komputer diagnostyczny może wiele podpowiedzieć. Tal to zwykłe zgadywanie.
C 220 d 4 matic
Piotras
Posty: 23
Rejestracja: 13 sty 2018, o 09:06
Lokalizacja: pomorskie

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Piotras »

ja miałem podobnie w 2.0 benzyna przy przyszpieszaniu poszarpywał, jak zaraz odpuściłem to nic się nie działo natomiast jak dalej przyspieszałem to tak jak u ciebie odcinało moc. Pojechałem z tym do serwisu MB zmienili oprogramowanie skrzyni nic nie pomogło, to stwierdzili że sprzęgło hydrokinetyczne do wymiany koszt około 10tyś z robocizną. Znajomy ma kuzyna ktury zajmuję się skrzyniami i podjechaliśmy do niego on powiedział że według niego to nie problem ze skrzynią. kolejna wizyta ale już w innym serwisie MB i tam zmienili oprogramowanie sterownika silnika i pomogło do dzisiaj nic się nie dzieje (6 miesięcy) koszt 360zł
Awatar użytkownika
dasonen
Moderator
Posty: 519
Rejestracja: 9 paź 2019, o 15:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: dasonen »

Znajomy miał takie same objawy w doładowanym, nowym aucie innej marki. Auto 200KM a strach było wyprzedzać - bo w każdej chwili mógł stracić moc. W komputerze - zero błędów. W ASO trzymali po 2 tygodnie i nie potrafili znaleźć przyczyny. W końcu w innym ASO "od ręki" powiedzieli mu, ze to czujnik temperatury (powietrza albo paliwa, już nie pamiętam) Wymienili mu - i jak ręką odjął.
Jak widać - czasem komputer człowieka nie zastąpi :)
C43 AMG
Arkadiusz1975
Posty: 11
Rejestracja: 10 paź 2019, o 14:47

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Arkadiusz1975 »

Witam ponownie i dziękuje za sugestie.W zeszłym tygodniu w aucie zapalił się check engine,błąd P0237,fachowcy stwierdzili że to czujnik ciśnienia doładowania.Po wymianie przez jeden dzień było Ok po czym problem wrócił.Jednak teraz mam wrażenie jakby występował na zimnym silniku tzn.ruszam rano zdarzają się lekkie zamulenia,gaz w podłodze na 6 biegu i brak przyspieszenia.Ogólnie auto na wolnym biegu pracuje normalnie,spalanie tez normalne.Obawiam się że może to być wina turbo.
Ktoś może coś podpowie?
Pozdrawiam
Arkadiusz1975
Posty: 11
Rejestracja: 10 paź 2019, o 14:47

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Arkadiusz1975 »

Chciałbym jeszcze dodać ze check engine nie zapalił się ponownie.Mieszkam w Holandii i podejście fachowców do tematu to raczej na zasadzie wymiany wszystkiego po kolei na nowe a ceny raczej mocno bolą...
Andrzej
Posty: 268
Rejestracja: 6 kwie 2016, o 23:49

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Andrzej »

Mój przypadek , komputer nic serwis mówi wszystko gra a auto nie jedzie . Pojechałem do gościa prywatnie odpaliłem auto i od razu wiedział , świece do wymiany .Po wymianie auto jak nowe , a wcześniej niby na fakturze miałem wymianę w serwisie . Powiedział że nie uwierzy że mi te świece zmienili . Ty kiedy wymieniałeś .
Arkadiusz1975
Posty: 11
Rejestracja: 10 paź 2019, o 14:47

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Arkadiusz1975 »

Na wymienionych świecach przejechane mam około 15 tys km
Andrzej
Posty: 268
Rejestracja: 6 kwie 2016, o 23:49

Re: Brak mocy(1,6 156KM)

Post autor: Andrzej »

Arkadiusz1975 pisze: 11 lis 2020, o 21:30 Na wymienionych świecach przejechane mam około 15 tys km
Tylko czy widziałeś wymianę.
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości