Czujniki RDKS

Dave Woww
Posty: 10
Rejestracja: 6 gru 2019, o 17:53

Czujniki Ciśnienia problem

Post autor: Dave Woww »

Koledzy, pomóżcie z problemem.
Przełożone czujniki ciśnienia ze starych na nowe felgi, sprawdzone w dwóch wulkanizacjach wszystkie sprawne komunikują się z urządzeniem diagnostycznym, oryginalne mercedes są w pozycjach w których wskazuje komputer samochodu (każde koło się zgadza pod względem kod czujnika z pozycja). Nadal nie mogę wyświetlić ciśnienia kół. przejechane kilkaset km nadal komunikat kontrola ciśnienia w oponach ponownie uruchomiona. Wcześniej wyświetlał się oczywiście obraz samochodu z wartościami.
Macie jakiś pomysł czy tylko serwis? W205 55swf4jb8fu093066
HYBRID
Posty: 91
Rejestracja: 29 sie 2021, o 19:03
Lokalizacja: Venlo

Re: Czujniki RDKS

Post autor: HYBRID »

Witam dziś zamontowałem nowy zestaw kol z nowymi czujnikami i niestety komunikował się komunikował i wkoncu błąd wyskoczył na żółto. Czy można to jakoś ogarnąć?
To te czujniki kupilem https://www.amazon.nl/gp/aw/d/B07PQHDBR ... asin_title
Awatar użytkownika
Schnaider
Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 27 sty 2019, o 22:03

Re: Czujniki RDKS

Post autor: Schnaider »

Zawsze jak zmieniasz opony czy całe koła musisz w komputerze zresetować wartości ciśnień - jako pierwsza czynność po opuszczeniu wulkanizacji.
Robisz tak na kokpicie kierowcy w menu serwis. Zrobiłeś tak?
Inaczej jest rzeczą zupełnie naturalną, że wyskakuje komunikat na żółto.
Obrazek
HYBRID
Posty: 91
Rejestracja: 29 sie 2021, o 19:03
Lokalizacja: Venlo

Re: Czujniki RDKS

Post autor: HYBRID »

Miałem opcje czy przyjąć nowe wartości dałem ok i pisało że w przeciągu kilku minut przyjmie nowe przyjechałem do domu zajelo mi to jakieś 8 min max nie przyjęło nowych wartości wciąż komunikat że przyjmie w kilka minut . Zgasiłem auto. Poszedłem do domu . Po godzinie odpaliłem auto wciąż ten sam komunikat.... wkoncu po 10 km pokazało błąd migająca kontrolka cisniena opon i nie można włączyć przyjąć nowe wartości...
Pewnie muszę skasować skanerem nie wiem bo nie podpinlem jeszcze.
Martwię się że będę musiał jeszcze raz rozbierać koła.... jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Jarek
Posty: 105
Rejestracja: 12 mar 2017, o 07:58

Re: Czujniki RDKS

Post autor: Jarek »

Czy wszystkie czujniki pokazują wartość ciśnienia?
W205 C200 184PS +.... :twisted:
W222 S500... :shock:
Awatar użytkownika
Schnaider
Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 27 sty 2019, o 22:03

Re: Czujniki RDKS

Post autor: Schnaider »

Jarek pisze: 17 lis 2021, o 06:22 Czy wszystkie czujniki pokazują wartość ciśnienia?
Tak - w sensie w każdym kole.
Obrazek
HYBRID
Posty: 91
Rejestracja: 29 sie 2021, o 19:03
Lokalizacja: Venlo

Re: Czujniki RDKS

Post autor: HYBRID »

Hey Panowie dzięki za pomoc i nakierowanie na trop ....
Jestem mądrzejszy o pewna wiedzę....
Dla potomnych....
Czujniki wszystkie z numerem odpowiadającym oryginałowi czy to rdks czy orbit czy co kolwiek ale ten numer jest to pasują!
Maja gadać na tych samych falach czyli 433 i nie ważne czy stary model czy nowy merca ...
Wszystkie czujki nie ori są czujkami uniwersalnymi
Czujki są prawdopodobnie zaprogramowane pod podane modele ale to nie zmienia faktu że można je przyuczyć do innego modelu tylko muszą nadawać na 433

Ogólnie gumiarze jak się znają to wiedzą że nasze auta same sobie powinny przyuczyć czujki ale nie jest tak do końca

Najprościej jest i najlepiej jak w zakładzie mają maszunke do przyuczenia / klonowania ... trawa to dosłownie chwilkę

A teraz jeżeli nie chce auto się samo przyuczyć są 4 wyjścia

1 jeździsz chwilką prędkością do ok 50 km 8 uczysz Auto
2 klonujesz czujki stare
3 programujesz nowe czujki na stacji
4 przypisujesz na kompie nowe czujki

Jeżeli cały czas wyświetla się info o przyuczania i nic się nie dzieje
Jeżeli wywali ci błąd niskie ciśnienia

Prawdopodobnie jeden z czujnikow jest.poprostu uszkodzony
Tak było w moim przypadku . Po wymianie czujki i programowaniu urządzeniem wszystko dziala
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość