Nagar na zaworach ssących M274
Nagar na zaworach ssących M274
Jak wygląda kwestia nagaru w tych silnikach, przerabiał ktoś już ten temat?
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
Re: Nagar na zaworach ssących M274
Przerabiał i to nie raz :-) powyżej 100 tyś jest jego bardzo dużo z resztą jak w każdym silniku z bezpośrednim wtryskiem... Ściągamy kolektor dolotowy i czyścimy, za pomocą zmielonych łupinek orzechów i odkurzacza :-) Oczywiście zawory które mamy zamiar czyścić muszą być zamknięte żeby nic nie wpadło do cylindra. Osobiście rzadko stosuje tą metodę bo sporo przy tym brudu . Używam za to dobrego preparatu to czyszczenia EGR+ pędzelek na wkrętarkę,taki turbo pędzelek :-) Żeby porządnie wyczyść wszystkie zawory potrzeba całego dnia roboczego. Efekt jest zawsze wow :-) silnik pracuje lepiej .
A korzystał ktoś z zestawu Tunap?
Ja planuję przed wymianą oleju zastosować preparat Liqui Moly 5111. Przebieg 150 tys. km. Ciekaw jestem jak zadziała.
Nie zadziała przy tym przebiegu , tylko zrzucić kolektor dolotowy.
Mam go od nowości, nie patrzyłem jeszcze jak wygląda za przepustnicą.
Dam znać jak będzie to wyglądać po zastosowaniu
Dam znać jak będzie to wyglądać po zastosowaniu

Za przepustnicą nic nie zobaczysz . Jeśli chcesz faktycznie żeby zadziałał preparat to tylko ściągać kolektor . Inna opcja nic nie daje . Nic nie rozpuści aplikując na pracującym silniku ,a jeśli już to cały syf ląduje w komorze spalania a później zapycha katalizator... Stosowanie takich preparatów ma sens tylko od początku użytkowania auta, co 5-10 tyś. Powyżej 100 tyś jest tam już kopalnia węgla :-) i tylko i wyłącznie czyszczenie mechaniczne .
Faktycznie w silniku benzynowym z bezpośrednim wtryskiem powstaje tyle nagaru co w dieslu?
Tak... jeśli chodzi o zawory , w samym dolocie jest go mniej niż w dieslu. Temat tak długi że można pisać eseje :-)
Czyli uważasz, że nawet jak wymienię od razu olej po zastosowaniu tego preparatu, to nie jest to dobre?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2023, o 17:56 przez matrix95, łącznie zmieniany 2 razy.