Aktywny tempomat Distronic

PSlowik
Posty: 12
Rejestracja: 17 maja 2019, o 23:26

Aktywny tempomat Distronic

Post autor: PSlowik »

Witam serdecznie

Mam do Was pytanie.
Mianowicie posiadam zwykły tempomat. Niby nieaktywny.
Dziś popatrzyłem na gril i mam pełne logo mercedesa a od strony chłodnica widać że jest tam jakiś sterownik/czujnik ?

Obrazek

Obrazek



Może wystarczy tylko jakieś kodowanie zrobić?? :)
Byłbym wdzięczny za poradę.

Pozdr.
Awatar użytkownika
GLC X253
Posty: 591
Rejestracja: 24 kwie 2018, o 19:54

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: GLC X253 »

Najprościej sprawdzić po nr VIN jakie masz dodatki w samochodzie. Czy grill jest fabryczny?
ZW
ktos92
Posty: 259
Rejestracja: 9 cze 2017, o 17:49

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: ktos92 »

Podaj numer VIN zaraz sprawdzimy.
W204 C200 CDI BE Sport Edition 125 2011
W215 CL600 V12 Bi-Turbo 2003
W planach W205 :twisted:
PSlowik
Posty: 12
Rejestracja: 17 maja 2019, o 23:26

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: PSlowik »

Vin WDD2050151R454599

Dowiedziałem się że niestety to tylko czujnik mierzenia odległości auta poprzedzającego. :(
gelo600
Posty: 1
Rejestracja: 8 lip 2020, o 09:11

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: gelo600 »

Witam
pomożecie ustalić po nr ViN (WDD2050441R467324) brakującego radaru / czujnika zbliżeniowego oraz gdzie on jest zamontowany(uchwyt/mocowanie) i brakującej kostki
Załączniki
przód w205.jpg
przód w205.jpg (58.96 KiB) Przejrzano 1577 razy
Awatar użytkownika
Jarek
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2017, o 07:58

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: Jarek »

A 000 905 31 11 RADAR SENSOR (CZUJNIK RADAROWY) 1 935,75 zł netto
A 205 900 16 14 CONTROL UNIT, COMPLETE (MODUL STERUJACY KOMPLETNY) 357,29 zł netto
A 210 540 45 81 SOCKET (GNIAZDO WTYKOWE) 36,27 zł netto
A 205 820 43 00 ELECTRICAL WIRING HARNESS (WIAZKA PRZEWODOW ELEKTR.) 145,25 zł netto
W205 C200 184PS +.... :twisted:
W222 S500... :shock:
Maxiu_81
Posty: 18
Rejestracja: 30 lis 2020, o 06:57

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: Maxiu_81 »

PSlowik pisze: 24 maja 2019, o 21:06 Vin WDD2050151R454599

Dowiedziałem się że niestety to tylko czujnik mierzenia odległości auta poprzedzającego. :(
Witam.
Także mam ten czujnik/radar za gwiazdą ale z tego co się orientuje, nie jest to czujnik mierzenia odległości. Odległość od auta z przodu mierzy raczej kamera znajdująca się za lustekiem wstecznym na szybie.

Mam w wyposażeniu aktywny system hamowania jednak nie działa on z Tempomatem. Czy jest jakaś możliwość zakodowania tego tak abym miał też Altywny TEMPOMAT? Dodam także że włączając asystenta na kokpicie wykrywa pojazd znajdujący się przede mną...tylko po co?
Dzięki za pomoc
konrad.z
Posty: 88
Rejestracja: 6 kwie 2019, o 21:08
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: konrad.z »

Jest w MercDiag - zależy ile potrzebnych elementów już masz w aucie a ile trzeba dodać. Też chciałem to robić, ale koszty w przypadku wartości C klasy są raczej nieadekwatne - u mnie było około 15tyś zł - też mam asystenta co wykrywa mi auto przede mną...
S205 C200@250KM AMG
Maxiu_81
Posty: 18
Rejestracja: 30 lis 2020, o 06:57

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: Maxiu_81 »

Co do tego jest potrzebne jeszcze? Mam system hamowania, system utrzymania pasa ruchu...może wystarczyłoby wymienić radar z przodu i po prostu kodować?
konrad.z
Posty: 88
Rejestracja: 6 kwie 2019, o 21:08
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Aktywny tempomat Distronic

Post autor: konrad.z »

Napisz do MercDiag to Ci wszystko dokładnie opiszą. Nie znam się kompletnie jeżeli chodzi o techniczne sprawy, ale przypuszczam, że nawet jeśli masz każdą możliwą opcję bez distronic to i tak będzie dużo pracy - to jest chyba dość skomplikowany system - w każdym razie tanio na 100% nie będzie (<10k PLN) a byle kto w garażu Ci tego raczej nie zrobi. Ja na przykład mam lampy w najwyższej opcji, a nie mam asystenta świateł - pierwszy właściciel poskąpił 800zł o ile dobrze pamiętam. U nich dołożenie tego miało kosztować 3000 PLN. Z tego co się orientowałem to zazwyczaj zawsze czegoś brakuje (kabli, różnice w drobnych elementach), dużo pracy manualnej i kodowania - i wychodzi, że taniej było kupić od razu w salonie - o ile nie masz S klasy za 350tyś. to raczej szkoda pieniędzy.
S205 C200@250KM AMG
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość