Odgrzybianie, ozonowanie

Awatar użytkownika
GLC X253

Re: Odgrzybianie, ozonowanie

Post autor: GLC X253 »

Ja z kolei mam pytanie czy ktoś dysponuje wiedzą jak dostać się sondą z preparatem do parownika. Np w niektórych modelach BMW jest to banalnie proste, bo wystarczy wyjąć czujnik temperatury który jest w parowniku. Od lat używam preparatu f-my CRC (AIRCO Cleaner). Jest to piana w opakowaniu ciśnieniowym z sondą w postaci wężyka z końcówką rozpylającą. Zdecydowanie odradzam tanie preparaty z marketów.
ZW (GLC 250 - 211KM)
Awatar użytkownika
GLC X253

W uzupełnieniu wpisu wyżej podaję link do strony gdzie pokazane jest jak to zrobić - proszę o komentarz czy jest to właściwy sposób.
https://www.youtube.com/watch?v=xGML7qZIkmc
ZW (GLC 250 - 211KM)
radzio_78

Post autor: radzio_78 »

GLC X253 pisze: 2 wrz 2019, o 22:04 W uzupełnieniu wpisu wyżej podaję link do strony gdzie pokazane jest jak to zrobić - proszę o komentarz czy jest to właściwy sposób.
https://www.youtube.com/watch?v=xGML7qZIkmc
Odgrzewam temat. GLC X253 czy próbowałeś czyścić parownik w sposób jak w linku? Jeśli tak to jakie efekty? Może ktoś ma jeszcze inne doświadczenia???
Awatar użytkownika
GLC X253

Jeszcze nie próbowałem.
ZW (GLC 250 - 211KM)
Awatar użytkownika
Stashqo

Post autor: Stashqo »

Dodam może dwa słowa do tematu, u mnie od wiosny czuć było zapaszek, auto ozonowane 3x, zarówno na obiegu wewnętrznym jak i zewnętrznym (podając ozon rurką do wlotu powietrza). Nie pomogło nic aż do chemicznego czyszczenia klimy w aso. 350zł ale w sumie warto.
Alfa 156 2.5 V6 -> w210 3.2 V6 -> w205 350e
radzio_78

Post autor: radzio_78 »

Stashqo pisze: 25 wrz 2020, o 17:14 Dodam może dwa słowa do tematu, u mnie od wiosny czuć było zapaszek, auto ozonowane 3x, zarówno na obiegu wewnętrznym jak i zewnętrznym (podając ozon rurką do wlotu powietrza). Nie pomogło nic aż do chemicznego czyszczenia klimy w aso. 350zł ale w sumie warto.
W którym ASO wykonywałeś "chemiczne czyszczenie"? Dzwoniłem do kilku ASO w Warszawie i w żadnej nie wykonują bezpośredniego czyszczenia parownika. Standardowo, wszędzie za 299zl odgrzybianie klimatyzacji przez wyloty nawiewów.

@Stashqo jak efekty czyszczenia po kilku miesiącach?
Awatar użytkownika
Stashqo

Post autor: Stashqo »

radzio_78 pisze: 3 lut 2021, o 19:42
Stashqo pisze: 25 wrz 2020, o 17:14 Dodam może dwa słowa do tematu, u mnie od wiosny czuć było zapaszek, auto ozonowane 3x, zarówno na obiegu wewnętrznym jak i zewnętrznym (podając ozon rurką do wlotu powietrza). Nie pomogło nic aż do chemicznego czyszczenia klimy w aso. 350zł ale w sumie warto.
W którym ASO wykonywałeś "chemiczne czyszczenie"? Dzwoniłem do kilku ASO w Warszawie i w żadnej nie wykonują bezpośredniego czyszczenia parownika. Standardowo, wszędzie za 299zl odgrzybianie klimatyzacji przez wyloty nawiewów.

Robilem to w Lublinie, od tamtego czasu spokój. W jaki sposób podawali środki czyszczące nie mam pojęcia, grunt, ze pomogło.
Alfa 156 2.5 V6 -> w210 3.2 V6 -> w205 350e
Jara

Post autor: Jara »

Stashqo pisze: 12 lut 2021, o 11:04
radzio_78 pisze: 3 lut 2021, o 19:42

Robilem to w Lublinie, od tamtego czasu spokój. W jaki sposób podawali środki czyszczące nie mam pojęcia, grunt, ze pomogło.
We Wrocławiu jest firma zajmująca się tylko klimatyzacjami ... zwykłe ozonowanie mi wystarczy z wymianą filtrów .... ile to 90-100 PLN koszt.
Auto w ciepłym garażu stoi z mechaniczną wentylacją.

Maja taż usługę chemią czyszczą ... coś koło 250 PLN ... ale nigdy nie miałem potrzeby i oni tez takowej nie widzieli u mnie.
Acha związku to chyba nie ma ... ale fitr wstępny wymieniam 2x w roku ... bo kurz w Polsce go szybko zapycha.
Shane11

Post autor: Shane11 »

Witam,
Mam niesamowyty problem z smrodem z klimatyzacji, pacjent mb w205 180c. Probowalem doslownie wszystkiego, ozonowanie, metoda ultradzwiekowa, natryski na parownik wurthem i na koniec piana znanej dobrej marki.. i nic dalej jak smierdzialo tak smierdzi dalej.. zapach typowo grzybem i wilgocia. Co jest nietypowe to to ze nasila sie podczas skrecania i podczas szybszej jazdy. Duzo mniej smierdzi na postoju.. no i najmocniej w upalne dni, zima nic nie czuc.. jakies sugestie pomocy? Czy to na pewno miejsce parownika czy moze cos innego? Dodam ze nie ma znaczenia czy obieg otwarty czy zamkniety. Czy czgszczenie chemiczne wniesie cos nowego czy lepiej dac sobie spokoj i szukac gdzies indziej? Dzieki za sugestie
Mikun

Post autor: Mikun »

Raczej mało prawdopodobne że to od klimatyzacji jeśli próbowałeś wszystkiego . Może auto zalane było wcześniej....
ODPOWIEDZ