Czujnik NOx

Awatar użytkownika
GLC X253

Re: Czujnik NOx

Post autor: GLC X253 »

Jak w samochodzie na benzynę jest czujnik NOX to w parze jest też katalizator NOX. Działa podobnie jak DPF w dieslu - ale tu magazynuje tlenki azotu i też co jakiś czas wdraża procedurę wypalania. Czuwa nad tym czujnik NOX i jak go wyrejestrujesz to po pewnym czasie zapchasz ten katalizator - wymiana to znaczne koszty, bo raczej nie ma zamienników. Warto sie zastanowić nad "regeneracją" tego czujnika. Składa się on fizycznie z dwóch elementów - sondy i sterownika (w puszce ze złączem). Miałem taki problem w silniku BMW N43. Wystarczyła wymiana samej sondy (koszt 400-500zł). Trzeba sprawdzic na sondzie jakie ma oznaczenia i dobrać zamiennik - w moim przypadku był 8-mio przewodowy produkcji japońskiej. Generalnie samochody z NOX-em podobnie jak diesle potrzebują co jakiś czas jazdy w warunkach autostradowych, aby oczyścić (wypalić) kataliaztor. Być może sa dodatkowe warunki jak np. w BMW minimum pół zbiornika paliwa i jazda przez pewien czas z odpowiednim obciążeniem silnika, aby uzystać wysoka temperaturę spalin. Czy tak jest w MB nie wiem, bo na szczęście moja wersja silnika fabrycznie nie ma tego czujnika. Jeśli są jakieś nieścisłości w moim wpisie proszę mnie skorygować
ZW (GLC 250 - 211KM)
Mikun

Post autor: Mikun »

Oczywiście że masz rację! Wyprogramowanie tego czujnika przysporzy wiele problemów....o których nie mam siły pisać....to zwykłe druciarstwo. Pisałem o tym wcześniej,ale nie brakuje internetowych znawców typu
leone 1104 którzy twierdzą inaczej 😆
holass

Post autor: holass »

GLC X253 pisze: 24 mar 2025, o 17:11 Jak w samochodzie na benzynę jest czujnik NOX to w parze jest też katalizator NOX. Działa podobnie jak DPF w dieslu - ale tu magazynuje tlenki azotu i też co jakiś czas wdraża procedurę wypalania. Czuwa nad tym czujnik NOX i jak go wyrejestrujesz to po pewnym czasie zapchasz ten katalizator - wymiana to znaczne koszty, bo raczej nie ma zamienników. Warto sie zastanowić nad "regeneracją" tego czujnika. Składa się on fizycznie z dwóch elementów - sondy i sterownika (w puszce ze złączem). Miałem taki problem w silniku BMW N43. Wystarczyła wymiana samej sondy (koszt 400-500zł). Trzeba sprawdzic na sondzie jakie ma oznaczenia i dobrać zamiennik - w moim przypadku był 8-mio przewodowy produkcji japońskiej. Generalnie samochody z NOX-em podobnie jak diesle potrzebują co jakiś czas jazdy w warunkach autostradowych, aby oczyścić (wypalić) kataliaztor. Być może sa dodatkowe warunki jak np. w BMW minimum pół zbiornika paliwa i jazda przez pewien czas z odpowiednim obciążeniem silnika, aby uzystać wysoka temperaturę spalin. Czy tak jest w MB nie wiem, bo na szczęście moja wersja silnika fabrycznie nie ma tego czujnika. Jeśli są jakieś nieścisłości w moim wpisie proszę mnie skorygować
chat gpt podpowiada tak (:D) - Nie każdy Mercedes W205 C180 musi mieć katalizator NOx, ale w wersjach silnikowych spełniających normy emisji spalin Euro 6, katalizator NOx będzie obecny, szczególnie w modelach z silnikami diesla lub benzynowymi wyposażonymi w systemy redukcji emisji, takie jak selektywna redukcja katalityczna (SCR) i AdBlue.

W przypadku silników benzynowych, jak te w modelach C180, które spełniają normy Euro 6, katalizator NOx może być obecny, ale w wersjach o mniej rygorystycznych normach emisji (np. Euro 5) niekoniecznie. Warto pamiętać, że normy emisji spalin zaczęły się zaostrzać w miarę upływu lat, więc samochody wyprodukowane po 2015 roku najczęściej będą posiadały taki katalizator w celu spełnienia norm Euro 6.

Jeśli chcesz mieć pewność, czy Twój konkretny egzemplarz C180 posiada katalizator NOx, najlepiej sprawdzić specyfikację danego samochodu, np. korzystając z numeru VIN lub kontaktując się z autoryzowanym dealerem Mercedesa.
leone1104

Post autor: leone1104 »

GLC X253 pisze: 24 mar 2025, o 17:11 Jak w samochodzie na benzynę jest czujnik NOX to w parze jest też katalizator NOX. Działa podobnie jak DPF w dieslu - ale tu magazynuje tlenki azotu i też co jakiś czas wdraża procedurę wypalania. Czuwa nad tym czujnik NOX i jak go wyrejestrujesz to po pewnym czasie zapchasz ten katalizator - wymiana to znaczne koszty, bo raczej nie ma zamienników. Warto sie zastanowić nad "regeneracją" tego czujnika. Składa się on fizycznie z dwóch elementów - sondy i sterownika (w puszce ze złączem). Miałem taki problem w silniku BMW N43. Wystarczyła wymiana samej sondy (koszt 400-500zł). Trzeba sprawdzic na sondzie jakie ma oznaczenia i dobrać zamiennik - w moim przypadku był 8-mio przewodowy produkcji japońskiej. Generalnie samochody z NOX-em podobnie jak diesle potrzebują co jakiś czas jazdy w warunkach autostradowych, aby oczyścić (wypalić) kataliaztor. Być może sa dodatkowe warunki jak np. w BMW minimum pół zbiornika paliwa i jazda przez pewien czas z odpowiednim obciążeniem silnika, aby uzystać wysoka temperaturę spalin. Czy tak jest w MB nie wiem, bo na szczęście moja wersja silnika fabrycznie nie ma tego czujnika. Jeśli są jakieś nieścisłości w moim wpisie proszę mnie skorygować
Czujnik NOx w silnikach benzynowych MB jeśli w ogóle jest, to spełnia zupełnie! inną rolę, niż w dieslach.
W benzynie montowany jest za katalizatorem i jego rolą jest monitorowanie tlenków N w końcowym wydechu.
Awaria NOxa jest w 95% spowodowana zabrudzeniem samego czujnika sadzą, przez co daje fałszywe odczyty, co może być przyczyną zmiany parametrów mieszanki paliw.-pow..
"Wyprogramowanie" czujnika polega nie na jego nihilacji, a wprowadzeniu parametrów czujnika prawidłowo pracującego (emulacja) do sterownika. Reasumując, nie wpływa to na pracę silnika, katalizatora, czy innych czujników.
Ps W MB czujnik NOx nie występuje jako sama sonda, musisz kupić cały za min. 1 kzł obciąć od sterownika i przylutować przewody do starego sterownika. Ma to sens?
Obrazek
https://zapodaj.net/plik-tO3cQ4Eyjv
Ostatnio zmieniony 24 mar 2025, o 22:40 przez leone1104, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi C-250 ;)
leone1104

Mikun pisze: 24 mar 2025, o 19:29 Oczywiście że masz rację! Wyprogramowanie tego czujnika przysporzy wiele problemów....o których nie mam siły pisać....to zwykłe druciarstwo. Pisałem o tym wcześniej,ale nie brakuje internetowych znawców typu
leone 1104 którzy twierdzą inaczej 😆
Jakie to problemy ma niby powodować emulowany NOx w benzynie❓🤣🤦🤦🏻‍♀️
Mikun

Post autor: Mikun »

Ctrl+V Google = leone1104 🤣
Taki sam problem jak emulacja drugiej sondy lambda na podstawie sygnałów nierzeczywistych
Awatar użytkownika
GLC X253

Post autor: GLC X253 »

Powtarzam jeszcze raz - jak jest czujnik NOX to w komplecie jest dodatkowy (drugi) katalizator odpowiedzialny za magazynowanie i eliminowanie tlenków azotu. Jak katalizator nie bedzie oczyszczany (a sygnał do oczyszczenia daje czujnik NOX), to może zostać trwale niesprawny. Jak tych tlenków jest za duzo to system podejmuje próby oczyszczenia i gdy uzna, że jest dobry moment dodaje dodatkowe dawki paliwa aby podnieść temperaturę spalin i zainicjować wypalanie. Wielokrotne nieskuteczne próby wypalenia poza dodatkowo zuzytym paliwem nie sa korzystne dla samego katalizatora. Dla przykładu podam, że aktualnie do silnika N43 BMW oryginalny katalizator NOX (czasem nazywany z racji położenia środkowym tłumikiem) kosztuje ok. 11 tys. zł. Ceny takiego do MB nie znam, ale może być podobnie. Co do norm Euro to pomiedzy 5 i 6 była jeszcze przejściowa EURO 6W( tak mam w moim GLC 250). Zatem nie ignorujcie tej usterki. Nie wiem czy uszkodzony katalizator ma wpływ na parametry pracy silnika, ale na pewno podnosi zużycie paliwa. Na logikę po zastąpieniu czujnika emulatorem powinno sie też zastapić katalizator uniwersalnym tłumikiem, ale to juz niedozwolona ingerencja w parametry samochodu i może grozic konsekwencjami prawnymi, tak jak przy wycinaniu DPF-ów.
ZW (GLC 250 - 211KM)
leone1104

W silnikach benzynowych nie stosuje się systemu SCR i AdBlue!!!
Ostatnio zmieniony 25 mar 2025, o 14:16 przez leone1104, łącznie zmieniany 1 raz.
leone1104

Mikun pisze: 24 mar 2025, o 22:44 Ctrl+V Google = leone1104 🤣
Taki sam problem jak emulacja drugiej sondy lambda na podstawie sygnałów nierzeczywistych
Sonda lambda to całkiem inna kwestia, tej się nie emuluje.
Emulacja NOx-ów w benzynie jest jak najbardziej zasadna.
Ps. Sztuczna inteligencja nie tworzy własnych opinii, zbiera jedynie opinie na dany temat ze światowych zasobów ...no to już wiesz😎
https://zapodaj.net/plik-bv3K8BF02w
https://zapodaj.net/plik-YLYxvPBiPg
leone1104

GLC X253 pisze: 24 mar 2025, o 23:21 Powtarzam jeszcze raz - jak jest czujnik NOX to w komplecie jest dodatkowy (drugi) katalizator odpowiedzialny za magazynowanie i eliminowanie tlenków azotu. Jak katalizator nie bedzie oczyszczany (a sygnał do oczyszczenia daje czujnik NOX), to może zostać trwale niesprawny. Jak tych tlenków jest za duzo to system podejmuje próby oczyszczenia i gdy uzna, że jest dobry moment dodaje dodatkowe dawki paliwa aby podnieść temperaturę spalin i zainicjować wypalanie. Wielokrotne nieskuteczne próby wypalenia poza dodatkowo zuzytym paliwem nie sa korzystne dla samego katalizatora. Dla przykładu podam, że aktualnie do silnika N43 BMW oryginalny katalizator NOX (czasem nazywany z racji położenia środkowym tłumikiem) kosztuje ok. 11 tys. zł. Ceny takiego do MB nie znam, ale może być podobnie. Co do norm Euro to pomiedzy 5 i 6 była jeszcze przejściowa EURO 6W( tak mam w moim GLC 250). Zatem nie ignorujcie tej usterki. Nie wiem czy uszkodzony katalizator ma wpływ na parametry pracy silnika, ale na pewno podnosi zużycie paliwa. Na logikę po zastąpieniu czujnika emulatorem powinno sie też zastapić katalizator uniwersalnym tłumikiem, ale to juz niedozwolona ingerencja w parametry samochodu i może grozic konsekwencjami prawnymi, tak jak przy wycinaniu DPF-ów.
Bajkopisarz jesteś.🤣 Benzyna to nie diesel, nie stosuje się systemu SCR i AdBlue.
Nie jestem zwolennikiem wycinania, czy omijania kata, ale!!!
Brak katalizatora obniża spalanie!, zwiększając toksyczność spalin.
ODPOWIEDZ