Czujnik NOx

leone1104

Re: Czujnik NOx

Post autor: leone1104 »

GLC X253 pisze: 24 mar 2025, o 23:21 Powtarzam jeszcze raz - jak jest czujnik NOX to w komplecie jest dodatkowy (drugi) katalizator odpowiedzialny za magazynowanie i eliminowanie tlenków azotu. Jak katalizator nie bedzie oczyszczany (a sygnał do oczyszczenia daje czujnik NOX), to może zostać trwale niesprawny. Jak tych tlenków jest za duzo to system podejmuje próby oczyszczenia i gdy uzna, że jest dobry moment dodaje dodatkowe dawki paliwa aby podnieść temperaturę spalin i zainicjować wypalanie. Wielokrotne nieskuteczne próby wypalenia poza dodatkowo zuzytym paliwem nie sa korzystne dla samego katalizatora. Dla przykładu podam, że aktualnie do silnika N43 BMW oryginalny katalizator NOX (czasem nazywany z racji położenia środkowym tłumikiem) kosztuje ok. 11 tys. zł. Ceny takiego do MB nie znam, ale może być podobnie. Co do norm Euro to pomiedzy 5 i 6 była jeszcze przejściowa EURO 6W( tak mam w moim GLC 250). Zatem nie ignorujcie tej usterki. Nie wiem czy uszkodzony katalizator ma wpływ na parametry pracy silnika, ale na pewno podnosi zużycie paliwa. Na logikę po zastąpieniu czujnika emulatorem powinno sie też zastapić katalizator uniwersalnym tłumikiem, ale to juz niedozwolona ingerencja w parametry samochodu i może grozic konsekwencjami prawnymi, tak jak przy wycinaniu DPF-ów.
Nie uważałeś w szkole na lekcjach chemii.
Aby pozbyć się tlenków azotu potrzebny jest mocznik (zawarty w AdBlue).Mocznik zamienia się w amoniak NH3, ten w reakcji z NO i NO2 daje czysty azot i wodę
Wypalając tlenek zaś NO powstaje bardziej szkodliwy NO2!
Poza tym NO jest b. nietrwały i w zetknięciu z powietrzem zamienia się w pół minuty w NO2.
Ta zabawa w katalizę tlenków N w dieslach niewiele daje, bowiem w powietrzu jest 78% azotu, który to organizmy żywe zamieniają w azotany (tak to ten toksyczny NO2). Duże ilości powstają w czasie burzy, ogromne ilości emitują zbiorniki wodne, zwłaszcza oceany.Więcej azotanów spożywasz w postaci warzyw, niż absorbujesz z powietrza, sic!
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi C-250 ;)
Awatar użytkownika
GLC X253

Post autor: GLC X253 »

Twój wywód pozostawiam bez komentarza. Nam tylko jedną prośbę wyjaśnij nam po co montowany jest ten czujnik NOX ???????
ZW (GLC 250 - 211KM)
leone1104

GLC X253 pisze: 25 mar 2025, o 15:22 Twój wywód pozostawiam bez komentarza. Nam tylko jedną prośbę wyjaśnij nam po co montowany jest ten czujnik NOX ???????
Prześledź ten temat, wszystko jest wyłożone, zwłaszcza moje wątki.
Odpowiem nieco filozoficznie:
Mamy te same silniki 2 0 benzyna.
Czujnik NOx w moim aucie jest w tym samym celu, co brak go w Twoim.
Mikun

Post autor: Mikun »

Twoje wątki to zbiory opowieści z mchu i paproci. Nie masz żadnej wiedzy popartej praktyką a wiedza nie pochodzi z twojej głowy, więc nie kompromituj się tyko grzecznie wyp Trolu
leone1104

Mikun pisze: 25 mar 2025, o 16:55 Twoje wątki to zbiory opowieści z mchu i paproci. Nie masz żadnej wiedzy popartej praktyką a wiedza nie pochodzi z twojej głowy, więc nie kompromituj się tyko grzecznie wyp Trolu
Doskonale scharakteryzowałeś własną osobę.
Twoja samokrytyka przyjęta!
Ps. W dyskusji używa się argumentów popartymi tekstami źródłowymi, linkami itp.
Ad rem wiedzy: 20 lat byłem rzeczoznawcą PIMOT.
Ty zaś nie masz bladego pojęcia o motoryzacji, fizyce, czy chemii. Klepiesz tylko to, co ci w ASO powiedzą.
Mikun

Post autor: Mikun »

leone1104 pisze: 15 mar 2025, o 09:18 Najlepszym akumulatorem na rynku jest Exide, do systemów start/stop Exide AGM. Wiem, bo pracowałem 15 lat w dużej firmie akumulatorowej.

W sklepie z akumulatorami też pracowałeś 🤣
Ty jesteś rzeczoznawca jak z koziej dupy trąba 😁👍
Nawet w swoich kłamstwach się gubisz .
holass

Post autor: holass »

Więc jaka jest konkluzja z tej dyskusji? :D NOX do wymiany, emulacja, wykodowanie czy co ostatecznie? I jakie są objawy zużycia/usterki czujnika?
f1sz

Post autor: f1sz »

holass pisze: 26 mar 2025, o 08:22 Więc jaka jest konkluzja z tej dyskusji? :D NOX do wymiany, emulacja, wykodowanie czy co ostatecznie? I jakie są objawy zużycia/usterki czujnika?
Nie słuchać leone1104 który swoją "wiedzę" ma "popartą" w AI - to na pewno.
S205 220d 170PS 4matic
leone1104

Mikun pisze: 25 mar 2025, o 19:27
leone1104 pisze: 15 mar 2025, o 09:18 Najlepszym akumulatorem na rynku jest Exide, do systemów start/stop Exide AGM. Wiem, bo pracowałem 15 lat w dużej firmie akumulatorowej.

W sklepie z akumulatorami też pracowałeś 🤣
Ty jesteś rzeczoznawca jak z koziej dupy trąba 😁👍
Nawet w swoich kłamstwach się gubisz .
Tsk pracowałem też w firmie akumulatorowej Hawker, nie w sklepie.
leone1104

holass pisze: 26 mar 2025, o 08:22 Więc jaka jest konkluzja z tej dyskusji? :D NOX do wymiany, emulacja, wykodowanie czy co ostatecznie? I jakie są objawy zużycia/usterki czujnika?
Konkluzja jest taka, że w samej rurze wydechowej za namową ekologistów - nawiercili "pindziesiąt" dziur i umieścili czujniki, sondy i katalizatory
Najlepiej dla was - po max 5 latach wymienić nie czujniki, a cały samochód, będzie lepiej dla dealera i dla was.
Taka obopólna korzyść.
ODPOWIEDZ