wymiana pompy wody

nygus.merc

wymiana pompy wody

Post autor: nygus.merc »

Dzień dobry, Panowie posiadam Mercedesa klasa C kombi, rok produkcji 2015, silnik z oznaczeniem OM 626, na tylnej klapie C 200 d ( Bluetec), ale jak każdy forumowicz wie jest to jednostka o pojemność 1.6 dCi od Renault (R9M). Moc 136 KM. Przebieg ok. 220 000 km.
W związku z przebiegiem słuchać ze coś ćwierka ma biegu jałowym, jak dla mnie pompa wody, żeby się nie rozdrabniać idzie do wymiany cały układ paska wielorowkowego: napinacz, koło prowadzące, pompa wody oraz sprzęgło jednokierunkowe alternatora. I tu jest moje pytanie, bo przekopałem internet od lewa do prawa i żadnych konkretów. Jakie są momenty dokręcania tych elementów np. pompa wody do korpusu silnika i koło pasowe do pompy wody itd. pozdrawiam. proszę o podpowiedzi.
Mikun

Re: wymiana pompy wody

Post autor: Mikun »

Pompa wody nie ćwierka a zazwyczaj huczy z powodu wybitego łożyska ślizgowego a w skrajnych przypadkach jego uszkodzenia występuje wyciek przez otwór rewizyjny pompy. Ćwierka jak to opisałeś zużyty luźny pasek przez uszkodzony napinacz PK lub suchą rolkę prowadzącą. Sprzęgło kierunkowe alt też może być uszkodzone ( stojące ) wtedy pasek wpada w drgania i powoduje piski i głośną pracę paska PK .
Nie szukaj na tkzw pałę momentów by dokręcić cokolwiek tylko wydrukuj sobie z internetu tabele dokręcania śrub według rozmiaru odpowiednim momentem . Ot tyle 😃
Co do sprzęgła alternatora będzie potrzebny specjalny klucz którego pewnie nie posiadasz , gdyż pytasz się o błache sprawy jak przykręcić śrubę m6
Mareczek

Re: wymiana pompy wody

Post autor: Mareczek »

Dobry plan z kompleksowym podejściem, bo przy tym przebiegu profilaktyka oszczędzi Ci podwójnej roboty. Jeśli chodzi o momenty, dla pompy wody w OM 626 (R9M) to zazwyczaj 9 Nm, a dla kółka pasowego ok. 10-12 Nm, ale tabela rozmiarów śrub, o której wspomniał Mikun, to faktycznie najbezpieczniejszy punkt odniesienia.
ODPOWIEDZ