Cześć,
dziękuję za zainteresowanie tematem.
też zwróciłem na to uwagę - że brakuje info o P jak u innych użytkowników
Tak - to automat .
Możecie polecić jakiś główny akumulator o identycznych parametrach jak oryginał ?
Do serwisu raczej nie pojadę ale do specjalisty owszem
Kilka postów wcześniej któryś z kolegów kupił taki https://allegro.pl/oferta/varta-start-s ... 7385519267
tylko do C250 a ja mam C200 - będzie pasował ?
Pozdrawiam !
adam pisze: 29 mar 2020, o 19:59
Dlaczego do zwykłych wymiana nie należy?
Głównie dlatego jak niżej:
sylmicha pisze: 1 lis 2019, o 22:18
Kolego właściwa wymiana akumulatora powinna się odbyć bez zaniku napięcia w układzie elektrycznym auta. Przed odpięciem klem akumulatora powinno być podłączone zasilanie zewnętrzne. Po wymianie akumulator powinien być przypisany do auta. Nie te czasy żeby w taki sposób zmieniać baterię bo można sobie niezłych problemów narobić.
Pamiętam jak te farmazony pisał sylmicha.
Bez przesady.Zmieniałem aku bez żadnego podtrzymania napiecia w styczniu 2019,do dziś dnia elegancko bateria trzyma,kontrolka systemu start-stop zapala się na zielono po przejechaniu kilkuset metrów.
Także taka sytuacja.
Ja bez podtrzymania wyjalem akumulator i zabralem na noc by podladowac w mieszkaniu.
Nic sie nie stalo. Wszedzie pamiec utrzymana , wszystko dziala jak nalezy.
tez wymienilem aku.na AMG Duracella w specjalistycznym sklepie z podtrzymaniem napięcia,a adaptacje zrobilem w ASO
na pewno nie zaszkodzi,gorzej kiedy jednak okaze sie ,ze cos jest nie tak
I jak zwykle ktos moze powiedziec "mądry Polak po szkodzie"
Schnaider pisze: 31 mar 2020, o 17:30
[...] po czasie się dopiero zorientujesz.
Jesli po czasie - to wcale nie musi być spowodowana zanikiem zasilania i nie wiadomo, kiedy faktycznie wystąpiła i dlaczego.
Utrata zasilania nie powinna powodować żadnego uszkodzenie elektroniki i jest standardowym testcasem w automotive (w przeciwieństwie do overvoltage).
Jedyny znany mi problem jaki mógł (ale nie musiał) wystąpić w aucie (nie MB) po odpięciu zasilania - to desynchronizacja CAS i ECU silnika. Co nie jest usterką stricte elektryczną/elektroniczną i mogło być załatwione w 5 minut z użyciem laptopa.
Cześć,
Akumulator wymieniony w tradycyjny sposób u siebie w garażu - wszystko działa .
Oczywiście nie namawiam nikogo ani do jednej ani do drugiej opcji wymiany - niech każdy dokona sam wyboru.
Opcja serwisowa kosztowałaby 950 PLN. akumulator + 400 PLN. usluga.
Mnie wymiana kosztowała 550 PLN.(Akumulator Bosch) i mam nadzieję że takie koszty pozostaną ....
Pozdrawiam serdecznie !