Akumulator-wymiana na nowy

Awatar użytkownika
GSI

Re: Akumulator-wymiana na nowy

Post autor: GSI »

Najlepszym testerem akumulatora jest system START/STOP :)
W moim przypadku akumulator na testerze zew. mial 52% pojemności i system START/STOP nie włączał się. Wymiana na nowy i wszystko pięknie działa. Akumulator 4 lata. Samochód często jeżdżony. 12.3V bez obciążenia. 10.1V przy starcie.
Caro22

Komenda na wyświetlaczu.. Zatrzymać Pojazd patrz instrukcja obsługi...

Post autor: Caro22 »

:oops: Co zrobić jeżeli pokazała mi się ta informacja na pulpicie.Zatrzymac pojazd patrz Instrukcja obsługi i pokazała mi się znak Akumulatora.
Załączniki
IMG-20241027-WA0001.jpg
IMG-20241027-WA0001.jpg (38.83 KiB) Przejrzano 3575 razy
Awatar użytkownika
Schnaider
Moderator

Post autor: Schnaider »

Zapoznać się z tym tematem na forum. Akumulator rozruchowy do podładowania lub wymiany.
Obrazek
p4t

Post autor: p4t »

esszead pisze: 23 sie 2024, o 07:59 o... dziś się dowiedziałem, że nie trzeba kompa podłączać i robić resetu cykli ładowania w akumulatorze AGM. To nie bardzo się zgadza z zaleceniem producenta. W w205 jest to dokładnie 30 sekund roboty, nie bardzo rozumiem dlaczego tutaj piszemy, że nie jest to wymagane. Bez tego steorwnik ładuje nowy akumulator coraz niższym prądem, czyli obniżamy sobie ilość cykli, które ten nowy aku przeżyje.
Jednak należy to zrobić. Dokonałem tego dzisiaj przy wizycie u Pardiego na przeglądzie A. Gdy się o to zapytałem, potwierdził że wymagane. Ten przykład pokazuje, że nie należy się sugerować wszystkim co plotą na rożnych kanałach na youtube nawet jak wygląda to na w miarę profesjonalne podejście ;)
Caro22 pisze: 27 paź 2024, o 19:07 :oops: Co zrobić jeżeli pokazała mi się ta informacja na pulpicie.Zatrzymac pojazd patrz Instrukcja obsługi i pokazała mi się znak Akumulatora.
Jak napisał Ci Schnaider. Tylko zwróć uwagę jeszcze, że oprócz kontrolki akumulatora świeci Ci się "chceck engine" i kontrolka z czujników ciśnienia w oponach. A oprócz tego przycebuliłeś na wachę :lol:
Wrcfan

Post autor: Wrcfan »

Ja się zasugerowałem tego co mi powiedzieli w serwisie Mercedesa i nie robiłem tego. Już 3 lata od wymiany i zero problemow
W205 c220d 4matic AMG Line
Bryzersons

Post autor: Bryzersons »

Dzięki Panowie miło posłuchać dobrych rad. Jutro będę wymieniał na Vartę AGM 80Ah 800A(nawiasem kupiłem za 650pln) napiszę o rezultacie.
Pozdrawiam
lajsta

Post autor: lajsta »

Tu filmik dotyczący kwestii (nie-)kodowania nowego akumulatora. Każdy oczywiście robi jak chce
https://youtu.be/rQpKj6zirfk?si=bYdD8e5eg8zcRQ68

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Mikun

Post autor: Mikun »

W BMW kodowanie to podstawa, nawet trochę słabszy akumulator powoduje wiele problemów zawsze tak było w tej marce . W 205 NIE MA takiej potrzeby ,a wmawianie klientom że to konieczność to nabijanie na kasę .
leone1104

Post autor: leone1104 »

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi C-250 ;)
lajsta

Post autor: lajsta »

Chyba coś ci nie wyszło z tym linkiem, nie dość, że jest tam aku EFB a nie AGM, to jeszcze podałeś z nisko amperaż. Pewnie pomyłka

Wysłane przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ