Błąd P052E71
Re: Błąd P052E71
Czemu akurat trzeba ciąć jeden z tych przewodów? Nie da się go wymienić całego?
Witam,
Pacjent C300 2016r
W 2024r w lutym wymieniony zaworek od odpowietrzenia skrzyni korbowej ponieważ palił się check engine i wyrzucał błąd P052E. Zrobiłem ok 10 tys. km. W styczniu ponownie wyrzuciło błąd, ponownie rozebrałem myślałem że wada fabryczna zaworku. Niestety spore ilości białej mazi/oleju w przewodach oraz w zaworku. Wymieniłem na nowy zawór, ale błąd powraca po przejechaniu 100 km. Czy ktoś borykał się z tym problemem ?
Ktoś mi podpowiadał, że sama wymiana zaworku nie usuwa problemu, bo zaworek uszkadza się przez to że separator oleju (odma) wyrzuca do niego olej i dlatego on się psuje. Ktoś coś doradzi ?
Pacjent C300 2016r
W 2024r w lutym wymieniony zaworek od odpowietrzenia skrzyni korbowej ponieważ palił się check engine i wyrzucał błąd P052E. Zrobiłem ok 10 tys. km. W styczniu ponownie wyrzuciło błąd, ponownie rozebrałem myślałem że wada fabryczna zaworku. Niestety spore ilości białej mazi/oleju w przewodach oraz w zaworku. Wymieniłem na nowy zawór, ale błąd powraca po przejechaniu 100 km. Czy ktoś borykał się z tym problemem ?
Ktoś mi podpowiadał, że sama wymiana zaworku nie usuwa problemu, bo zaworek uszkadza się przez to że separator oleju (odma) wyrzuca do niego olej i dlatego on się psuje. Ktoś coś doradzi ?
Jak jest biała maź w oleju to najczęściej świdczy o przedostawaniu się płynu chłodzacego do oleju. Nie ubywa Ci płynu chłodzacego?
ZW (GLC 250 - 211KM)
U mnie check nie swiecil sie, odkrylem blad przypadkowo poprzez podlaczenie do urzadzenia diagnostycznego i rowniez wymienilem zawor.
Zobacz czy przypadkiem nie masz sladu oleju we wiazce kabli do komputera silnika i na stykach... Mogl sie dostac do srodka.... Slyszalem o takich przypadkach (niestety byl komputer silnika do wymiany).
Jak rowniez sprawdz sama wtyczke przy zaworze - u mnie bylo troche mokre... psiknalem Kontakt spreyem.
Ja teraz wymienilem jeszcze separator oleju ( w moim przypadku numer A2700109703 (stary - A2700104203) tyle ze przepuszczal mi olej do dolotu przez intercooler.
Ps. zamowilem jeszcze universalny separator oleju, ktory rowniez zamontuje dla pewnosci.
Zobacz czy przypadkiem nie masz sladu oleju we wiazce kabli do komputera silnika i na stykach... Mogl sie dostac do srodka.... Slyszalem o takich przypadkach (niestety byl komputer silnika do wymiany).
Jak rowniez sprawdz sama wtyczke przy zaworze - u mnie bylo troche mokre... psiknalem Kontakt spreyem.
Ja teraz wymienilem jeszcze separator oleju ( w moim przypadku numer A2700109703 (stary - A2700104203) tyle ze przepuszczal mi olej do dolotu przez intercooler.
Ps. zamowilem jeszcze universalny separator oleju, ktory rowniez zamontuje dla pewnosci.
C180 -1.6 -Otto -T-modell
O./S
O./S
Generalnie rzecz biorąc w wersjach na rynek USA (kod 494) i ChRL (945) MB, w przypadku usterki odmy, zaleca wymianę całego zespołu odpowietrznika skrzyni korbowej. W wersji bez ww kodów dopuszcza wymianę poszczególnych części (separator, zawór, przewody trybu częściowego i pełnego obciążenia). Nie mam pojęcia dlaczego, ale jest napisane, że rozdzielanie poszczególnych elementów może powodować nieszczelności.

Dzisiaj postanowiłem zerknąć do ww elementu nr 20. Nie zdziwiłem się zbytnio po lekturze zagranicznych forów oraz filmów na YT i dlatego też wcześniej zaopatrzyłem się w odpowiednią część zamienną na znanym ryżowym portalu. Jak widać ten element też się zużywa. Jak można się jednak przekonać zespół odpowietrzenia skrzyni korbowej o nr 2740901600 został chyba zastąpiony poprawionym elementem o nr 2740905600, w którym już tego zaworu z membraną nie ma, ale skoro na razie jest i się rozszczelnił to go wymieniłem.

W moim M274 nie mam wlasnie tego elementu nr 20 gdzie jest Membrana. Moj jest z produkcji 02/03.2017 tyle ze 1.6. Moze to bylo montowane dopiero w silniku 2.0 ? Nie wiem.
Zamowilem taki uniwersalny separator oleju. Bede go montowal, czy tez wpinal sie w miejsce w okolicach liczby 21.
U mnie pomiedzy liczbami 20 a 21 jeszcze wchodzi tam jakis przewod (cienki wąż).
PS. Zlaczki, przewody zrobie na 16mm bo w zestawie jest 9,5 i bodajze 13 mm.
Ps2. Jak pisalem w innym poscie, numery separatora (Numer na foto - 25) oleju zmienily sie . W moim przypadku nowy numer A2700109703,a stary
byl A2700104203
Zamowilem taki uniwersalny separator oleju. Bede go montowal, czy tez wpinal sie w miejsce w okolicach liczby 21.
U mnie pomiedzy liczbami 20 a 21 jeszcze wchodzi tam jakis przewod (cienki wąż).
PS. Zlaczki, przewody zrobie na 16mm bo w zestawie jest 9,5 i bodajze 13 mm.
Ps2. Jak pisalem w innym poscie, numery separatora (Numer na foto - 25) oleju zmienily sie . W moim przypadku nowy numer A2700109703,a stary
byl A2700104203
O./S
O./S
Tak, od połowy 2017 w górę, w silnikach 2.0T 274.920
A2740181400, A2740900200
https://a.aliexpress.com/_EyfNvDA[IMG]h ... f2172f.jpg[/IMG]
A2740181400, A2740900200
https://a.aliexpress.com/_EyfNvDA[IMG]h ... f2172f.jpg[/IMG]
Zastanawiam sie nad numerem 17, czy przapadkiem tez tego nie podlaczyc do tego ''nowego uniwersalnego separatora'' a w dolocie tego nie zaslepic (za przepusnica gdzie wchodzi ten waz). Zawor bym zostawil podlaczony niech se jest. Tylko go ominal
Lajsta- pytanie czy ten zawor ''Y58/2'' odpowiada tylko za otwieranie i zamykanie ? czy ma jeszcze jakas funkcje?
Z tego co tak skumalem, ale moze sie myle, to wlasnie przez ten system odp. skrzyni zawala tez dolot /zawory/ - olejem...
Widze ze ten oryginalny jest nie do konca ''czysty'' zawsze cos jeszcze przepusci.
Lajsta- pytanie czy ten zawor ''Y58/2'' odpowiada tylko za otwieranie i zamykanie ? czy ma jeszcze jakas funkcje?
Z tego co tak skumalem, ale moze sie myle, to wlasnie przez ten system odp. skrzyni zawala tez dolot /zawory/ - olejem...
Widze ze ten oryginalny jest nie do konca ''czysty'' zawsze cos jeszcze przepusci.
O./S
O./S
Generalnie zawór (Y58/2) działa zero-jedynkowo, włącza i wyłącza się w zależności od obciążenia silnika. Dopóki nie dmucha turbo zawór jest otwarty i gazy ze skrzyni korbowej lecą do kolektora dolotowego przewodem częściowego obciążenia. Gdy załącza się turbo zawór się zamyka a gazy przekierowane lecą przewodem pełnego obciążenia do turbiny przez ogrzewacz (R39/2) znajdujący sie na sztywnym przewodzie ssania (7). Generalnie zwraca się uwagę na szczelność tego układu i dbanie aby wymiana poszczególnych elementów i/lub całości układu odbywała się zgodnie z WIS w zależności od konkretnego modelu silnika gdyż niewłaściwa obsługa może powodować nieszczelności i niewłaściwą pracę silnika. Idąc tym tropem należałoby się upewnić czy zastosowanie dodatkowego oilcatchtank'a nie zakłóci pracy układu. Poza tym, biorąc pod uwagę dwudrożność tego układu należałoby zastosować dwa takie zbiorniki a jeśli już jeden to raczej na przewodzie częściowego obciążenia przed zaworem Y58/2 gdyż to tam najczęściej dochodzi do przedostawania się oleju i uszkadzania tego zaworu.